Babahami

Cikkek családoknak

több kenyérpirító

2010-ben Thomas Thwaites úgy döntött, hogy a semmiből akar kenyérpirítót építeni. Bement egy boltba, megvásárolta a legolcsóbb kenyérpirítót, amit talált, és azonnal hazament, és darabokra bontotta.

Thwaites feltételezte, hogy a kenyérpirító viszonylag egyszerű gép lesz. Mire befejezte a szétszedését, több mint 400 alkatrész volt elrendezve a padlóján. A kenyérpirító több mint 100 különböző anyagot tartalmazott, amelyek közül az első három műanyag, nikkel és acél volt.

Először úgy döntött, hogy elkészíti az acél alkatrészeket. Miután felfedezte, hogy vasérc szükséges az acélgyártáshoz, Thwaites felhívott egy vasbányát a régiójában, és megkérdezte, hogy hagynák-e felhasználni valamennyit a projekthez.

Meglepő módon belementek.

 

A kenyérpirító projekt

A győzelem rövid ideig tartott.

Amikor eljött az ideje, hogy elkészítse a kenyérpirító műanyag tokját, Thwaites rájött, hogy kőolajra lesz szüksége a műanyag elkészítéséhez. Ezúttal felhívta a BP-t, és megkérdezte, hogy elszállítják-e egy olajfúrótoronyra, és kölcsönadnak-e neki olajat a projekthez. Azonnal visszautasították. Úgy tűnik, az olajcégek közel sem olyan nagylelkűek, mint a vasbányák.

Thwaitesnek meg kellett elégednie a műanyag maradványok összegyűjtésével és a kenyérpirító tokjának alakjába olvasztásával. Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. A házi kenyérpirító végül jobban hasonlított egy olvasztott süteményre, mint egy konyhai készülékre.

Ez a minta a kenyérpirító projekt teljes időtartama alatt folytatódott. Szinte lehetetlen volt előrelépni valamilyen korábbi folyamat segítsége nélkül. A nikkelkomponensek létrehozásához például régi érmék olvasztásához kellett folyamodnia. Később így fogalmazott: “Rájöttem, hogy ha teljesen a semmiből indulsz, könnyen egy kenyérpirító készítésével töltheted az életed.”

 

Ne indulj a semmiből

A semmiből indulva általában rossz ötlet.

Túl gyakran feltételezzük azt, hogy az innovatív ötletekhez és az értelmes változásokhoz csak egy üres lapra van szükség. Ha az üzleti projektek kudarcot vallanak, a következőket mondjuk: “Térjünk vissza a rajztáblára.” Ha figyelembe vesszük azokat a szokásokat, amelyeken változtatni szeretnénk, akkor azt gondoljuk: „Csak újrakezdésre van szükségem.” A kreatív fejlődés azonban ritkán annak az eredménye, hogy kidobjuk az összes korábbi ötletet és újítást kidobásának és teljesen újratervezzük a világot.

A legkreatívabb újítások gyakran a régi ötletek új kombinációi. Az innovatív gondolkodók nem alkotnak, hanem összekapcsolnak. Továbbá az előrelépés leghatékonyabb módja általában az, hogy 1 százalékos fejlesztéseket hajtunk végre a már működő terveken, ahelyett, hogy lebontanánk az egész rendszert és újrakezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük